Ricoh-koncernens historia

Innovation. Alltid.

En omtalad historia. En lysande framtid.

Innovation - en Ricoh-tradition

Skriv ut Twitter Facebook Delicious LinkedIn

Relaterade länkar

Utmärkelser

Läs mer om de priser vi tagit emot för våra produkter, vårt företag och vårt miljöarbete.

3D-utskrifter

Var med och skapa framtiden med utskrifter i 3D. Läs mer och Ricohs erbjudande inom additiv tillverkning och våra tjänster från RICOH Rapid Fab.

  • Vårt varumärke

    imagine. change. Ricoh förändrar genom fantasi, klarsynthet och visioner.

Ricoh Company, Ltd. grundades 1936 och är baserat i Tokyo, Japan men finns över hela världen. Med fler än 108 000 anställda jorden runt specialiserar vi oss på marknaderna för utskrifter för kontor och tryck inom grafisk produktion. Vi arbetar tillsammans med organisationer i hela världen för att modernisera arbetsmiljöer och optimera dokumenteffektiviteten. Vi utvecklar även bildbehandlingsenheter, industriella produkter och lösningar för nätverkssystem. Vår innovativa bana inleddes genom inspiration.

1936

Ricohs ursprung går tillbaka till det japanska forskningsinstitutet, RIKEN och dess beslut 1927 att grunda Rikagaku Kogyo och dela sina forsknings- och utvecklingskoncept till industrin och allmänheten. År 1936 startade Rikagaku Kogyo företaget Riken Kankoshi Co., Ltd. (som 1938 bytte namn till Riken Optical Co., Ltd., och 1963 till Ricoh Company, Ltd.) som tillverkade och sålde ljuskänsligt papper. Företaget startade sin kamerasektion 1937 och 1950 grundade de Japans första masstillverkningsanläggning för kameror och gjorde samtidigt fotografering populärt bland allmänheten. Med Rocopy 101 gav sig företaget in på marknaden för affärsmaskiner 1955.

Överst på sidan

1970

För Ricoh var 1970-talet de stora innovationernas årtionde. 1974 lanserade vi RIFAX 600S, världens första höghastighetsfax. 1977 myntade vi förkortningen OA, som står för Office Automation. Vi fortsatte sedan den tekniska utvecklingen under 1980-talet genom att satsa på ökad kontorsproduktivitet genom att introducera ett produktprogram där datorer och ordbehandlare, optiska arkiveringssystem och laserskrivare ingick.

Överst på sidan

1985

1987 blev vi det första företaget att lansera en digital multifunktionskopiator för kontor – IMAGIO 320. År 1996 gjorde vi de digitala modellerna populära genom att lansera imagio MF200, en kompakt och prisvärd kopiator. Vi släppte dessutom produkter med nätverks- och färgkapacitet, och förstärkte vår tillverkningsverksamhet i andra länder, i huvudsak genom att grunda Ricoh Asia Industry (Shenzhen) Ltd. Dessutom utvidgade vi vårt internationella försäljningsnätverk under 1995, bland annat genom att köpa upp Savin Corporation och Gestetner Holdings PLC. Ricoh väntar inte på att något ska hända – vi ser till att det händer.

Överst på sidan

2000

Med vår dubbla fokus på miljö- och samhällsansvar blev vi 2002 det andra japanska företaget att delta i FN:s Global Compact. Under 2003 tilldelades vi World Environment Centers guldmedalj för internationella företagsprestationer inom hållbar utveckling, vilket gjorde oss till det första asiatiska företaget att hedras på detta sätt. 

För att stärka vårt utländska försäljningsnät och förbättra vår kapacitet att tillhandahålla support och lösningar har vi genomfört ett antal uppköp. Uppköpen i urval är: NRG Group i Storbritannien 1996, Lanier under 2001 och Savin följande år, Hitachis och IBM:s skrivardivisioner under 2004, den europeiska grenen av Danka Business Systems 2006, som stöd för vår globala säljorganisation köpte vi upp IKON Office Solutions, Inc. 2008 och 2010 blev InfoPrint Solutions helägt av Ricoh.

Överst på sidan

2015

I takt med att våra arbetsplatser utvecklas är våra produkter i framkanten av (och ibland även driver) denna utveckling. Vi lanserade våra projektorer 2010, våra videokommunikationssystem  2011 och vår 3D-relaterade verksamhet 2014. Samtidigt lanserade vi ett antal nätverkslösningar för molntjänster samt RICOH THETA, världens första* digitalkamera som kan ta helt sfäriska bilder. 

Men vi nöjde oss inte med det.

Med ett fortsatt fokus på miljö och innovation tilldelades vår RICOH MP C2503/C1803-serie utnämningen Energy Conservation Center Chairman’s Prize, och RobecoSAM tilldelade oss Silver Class Recognition in Sustainability Ratings. Vi fick även utnämningen Excellence Award for Business and Biodiversity av WWF Japan. I ett av våra mest utmanande projekt (Save the Memory Project) kunde vi återlämna nästan 90 000 foton som förlorats och förstörts i tsunamin 2011 till sina ägare. 

Vi söker ständigt nya tekniklösningar som kan vidareutveckla  samhället, så vi lanserade RICOH-SV-M-S1, en industriell stereokamera som gör noggrann och snabb 3D-mätning och skapat ""Energy-Generating Rubber"" – ett nytt flexibelt material  som omvandlar tryck och vibrationer till elektrisk energi med hög verkningsgrad. Vi lanserade också RICOH Advanced Direct Manufacturing Services som producerar delar och produkter med hjälp av 3D-skrivare. De som utvecklade vår VCSEL-teknik (Vertical Cavity Surface Emitting Laser) fick utmärkelsen ” Science and Technology” av ministern för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik. 

Överst på sidan